Međunarodna mreža pomoći

Biblioteke za novo dob@

01.11.2012

Sa ciljem da se podrže biblioteke u Srbiji i Hrvatskoj da budu moderni centri znanja u svojim lokalnim zajednicama IAN Međunarodna mreža pomoći iz Beograda i Gradska knjižnica i čitaonica iz Vinkovaca započele su 1. novembra 2012. projekat Biblioteke za novo doba.

Projekat se finansira iz IPA sredstava prekograničnog programa Srbija-Hrvatska, a pored vodećih partnera u sprovođenju projekta učestvuju i partnerske biblioteke “Dr Đorđe Natošević” iz Inđije , Narodna biblioteka “Veljko Petrović” iz Bačke Palanke i Narodna biblioteka Kula sa srpske strane i Gradska knjižica Vukovar , Općinska narodna knjižnica Drenovci , Gradska knjižnica Županja, i Gradska knjižnica i čitaonica Ilok sa hrvatske strane. Projekt podržavaju i saradnici: Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva pri Kabinetu potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije, opštine Kula i Inđija, tržište rada – Nacionalna služba za zapošljavanje Stara Pazova i Grad Vinkovci.

Aktivnosti su usmerene na razvijanje kapaciteta biblioteka i podršku prekograničnoj razmeni iskustava i znanja između srpskih i hrvatskih biblioteka.

Ukupno 8 biblioteka biće opremljeno adekvatnim tehničkim uređajima. Pored toga, 24 bibliotekara iz Srbije i Hrvatske pohađaće obuku za “e-Bibliotekara” kako bi stekli veštine za pružanje podrške članovima biblioteke u korišćenju računara, interneta i drugih digitalnih resursa biblioteke, kao i organizovanje edukativnih kurseva. Bibliotekari će u okviru ove edukacije steći i međunarodno priznati ECDL sertifikat tzv. Evropsku kompjutersku vozačku dozvolu. Nakon ove obuke bibliotekara biće pilotirane nove usluge u bibliotekama za marginalizovane grupe – nezaposlene mlade, osobe sa invaliditetom i starije građane. Njima će, u skladu sa potrebama, biti dostupne besplatne obuke za rad na računaru kao i kursevi socijalnih veština usmerenih na uspešniju potragu za poslom (pisanje CV-a, onlajn pretraga poslova i konkurisanje, intervju sa poslodavcima, komunikacijske veštine).

Važna komponenta projekta koja prožimati sve aktivnosti jesu radionice na kojima će biblioteke sa jedne i druge strane granice učiti jedne od drugih, razvijati interkulturalnu saradnju, razmenjivati knjige i multimedijalne materijale, graditi lokalna i regionalna partnerstva u cilju podrške socijalnoj, kulturnoj i digitalnoj inkluziji građana. Projekat indirektno podstiče unapređenje produktivnosti, umrežavanje i lično napredovanje svih građana. Promocijom prekogranične saradnje projekat će doprineti i razvoju dobrosusedskih odnosa među lokalnim zajednicama.

Dodatne informacije:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, e-mail , IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading