Međunarodna mreža pomoći

Srebrni surferi

Srebrni surferi predstavljaju projekat koji je usmeren na podršku starijima da steknu veštine korišćenja računara i interneta. Centralna aktivnost predstavlja takmičenje koje se održava svake godine od 2011. i promoviše važnost intergeneracijske podrške u digitalnom opismenjavanju i šalje poruku da Internet i računari ne poznaju starosne granice i da unuke i unuci mogu odigrati važnu ulogu u procesu digitalnog uključivanja starijih podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta.

U projektu učestvuju lokalne zajednice iz Srbije koje organizuju radionice za sticanje e-veština za starije od 55 godina. One u vidu kratkih kurseva koji se organizuju u školama / bibliotekama / organizacijama civilnog društva koje imaju adekvatne tehničke resurse.

Kroz ove edukativne radionice stariji stiču osnovna IT znanja (Windows, Word, Internet i imejl) i  kako da im korišćene interneta može doneti poboljšanje u kvalitetu njihovog života.

U sklopu projekta biće održano i IT takmičenje baka, deka i njihovih unuka sa ciljem da se istakne važnost intergeneracijske podrške u digitalnom opismenjavanju, da se pokaže da unuke i unuci mogu odigrati važnu ulogu u ovom procesu podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta. Par mogu da čine baka ili deka sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina. Parovi baka/deka + unuk/unuka će se takmičiti među sobom u što bržem i što tačnijem popunjavanju onlajn testa u kom će imati zadatak da odgovore na niz različitih zanimljivih pitanja koristeći Internet za traženje informacija.

Najbolje takmičare očekuju vredne nagrade, a sve učesnike dobro druženje.

U nekim od gradova obuka je sastavni deo Karavana koji Pokret trećeg doba organizuje kao uvod u tradicionalnu Olimpijadu trećeg doba.

Donator: Evropska unija (2011. i 2013), Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva (2012).

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading