Međunarodna mreža pomoći

Finalni izveštaj

30.10.2013

Projekat Biblioteke za novo doba realizovali su IAN Telecentar (Edukativni odsek IAN Međunarodne mreže pomoći) i Gradska biblioteka iz Vinkovaca (GKVK) iz Hrvatske u saradnji sa 4 partnerske biblioteke iz Hrvatske i 3 iz Srbije.

Projekat  je obuhvatao razvoj kapaciteta biblioteka u cilju podrške preko-granične razmene iskustava hrvatskih i srpskih biblioteka, promociji kontakata, međuetničkoj saradnji, umrežavanju biblioteka na lokalnom i regionalnom nivou i podršci socijalnoj i ekonomskoj inkluziji marginalizovanih grupa.

Srebrni surferi - finalno takmičenjeIzgradnjom tehničkog kapaciteta  biblioteka(nabavkom IT opreme) ipružanje adekvatne obuke bibliotekara, projekat je doprineo da biblioteke postanu značajani centar edukacije u zajednici.
Obrazovni program podržao je digitalnu pismenost kao važan element socijalne inkluzije i zapošljavanja, ali takođe i važne veštine za korišćenje digitalnih resursa biblioteke.

Sajam zdravlja u Vikovcima

Nakon izgradnje kapaciteta sve biblioteke su uvele nove usluge u njihovim institucijama – za opšte članove zajednice i za pripadnike marginalizovanih grupa. Članovi zajednice sada koriste bogatiju ponudu njihovih biblioteka uključujući računare sa internet pristupom koje samostalno ili uz pomoć bibliotekara koriste moderna IT znanja. Tokom projekta više od 1300 članova zajednice koristilo je novu opremu i Internet. Veoma važan deo projekta je uvođenje novih usluga za marginalizovane grupe, koje su uspešno izvedene u bibliotekama.

Učesnici radionicaU okviru ovih usluga preko 300 građana iz Hrvatske i Srbije direktno su osnaženi kroz različite treninge: 128 mladih nezaposlenih prošlo je 4 kursa računara i aktivnog traženja posla, 91 osoba sa invaliditetom i 126 penzionera prošli su osnove obuke za rad na računarima. Realizacijom ovih aktivnosti uspešno je dostignut jedan od ciljeva, a to je pružanje socijalne, ekonomske, kulturne i digitalne inkluzije i smanjenje siromaštva marginalizovanih grupa. Pored osnaživanja članova lokalnih zajednica, putem učenja i sticanja novih veština, projekat je posredno uticao  na produktivnost i na društvenu i ličnu dobit građana iz preko-granične oblasti.

Organizovane su 3 radionice i 2 zajednička događaja radi promovisanja interkulturalne saradnje, umrežavanja i regionalnog partnerstva. Radionice namenjene bibliotekarima uključivale su sledeće teme: Izgradnja slike biblioteka kao modernih obrazovnih centara, Umrežavanje biblioteka putem veb portala biblioteke.org/knjiznice.org i Interkulturalni dijalog kroz  dečju književnost. Svaka radionica je održana u različitim gradovima, koja je podstakla interkulturalnu i međuetničku razmenu i susrete. Dva događaja su dodatno unapredila preko-graničnu saradnju i razmenu dobrih praksi. Jedan od njih je prezentacija projekta na Festivalu zdravlja u Vinkovcima gde je GKVK tradicionalni učesnik. Drugi značajan događaj koji je uključio članove zajednice je takmičenje Srebrni surferi. Ovaj događaj zasnovan na digitalnoj inkluziji starijih građana kroz interakciju baka i deka sa svojim unucima, predstavlja drugu dobru praksu da biblioteke uključe marginalizovane grupe. Kroz takmičenje projekat je pokrenuo svest o značaju e-inkluzije starijih građana ali je i odlična prilika  za promociju dobrosusedskih odnosa.

Na ovom linku možete preuzeti izveštaj u PDF formatu.

Dodatne informacije:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, e-mail ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

Odgovorite

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading