Međunarodna mreža pomoći

Nove tehnologije kao tačka međugeneracijskog učenja i socijalnog uključivanja

17.11.2015

slika1Koncept učenja zasnovan na međugeneracijskoj saradnji razvija se kroz različite programe u IAN Telecentru. Jedan od najzačajnijih je program „Srebreni surferi“ u kome  mladi pomažu starijima da steknu znanja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

U oktobru je počeo još jedan krug „Srebrenih surfera” u IAN Telecentru u Beogradu. Ova inicijativa angažuje mlade koji su deo šireg programa resocijalizacije u dnevnom boravku za decu sa problemima u ponašanju u IAN Telecentru. Oni  podučavaju  penzionere osnovama korišćenja računara i interneta, a prethodno su i sami pohađali kurseve računara i razvili svoje digitalne veštine

Pre nego što su se prihvatili uloge nastavnika ili e-facilitatora kako ih zovemo u IAN Telecentru, ovi mladi su takođe završili kratak  kurs za IT trenere kako bi naučili najvažnije veštine prenošenja znanja.  Sada tri puta nedeljno drže časove i uvode naše starije sugrađane i sugrađanke u digitalni svet, uz  mentorsku podršku iskusnog nastavnika IAN Telecentra.

IMG_5204Ovo je model prenošenja znanja koji donosi dobrobit kako mladima tako i penzionerima. Mladi uče neke važne stvari o životu. Kao što kaže Ivan (17): „Učimo kako da budemo strpljivi, da ostvarujemo kontakt i kako da komuniciramo sa drugima.“ A Igor (18) dodaje: „Lepo je kada pokažete ljudima nešto što još ne znaju i prenosite svoje znanje drugima.“ Još jedan važan aspekt ovog programa jeste da mladi shvataju da je za učenje nečeg novog svima potrebno neke vreme.  Primećuje se da mladi uživaju u pružanju pomoći penzionerima i da rade ovo sa mnogo strpljenja.

Glavna motivacija starijh za učešće na kursu jeste to što žele da iskoriste svoje slobodno vreme na pozitivan način: „Hoću da održavam svoj mozak aktivnim“, kaže  Jasminka (74).

Takođe, žele da nauče kako da komuniciraju sa članovima porodice koji žive u inostranstvu koristeći Skajp i Fejsbuk.  Vesna (72) nam je rekla: „Moja sestra živi u Americi, ako naučim kako da koristim Skajp moći ću lakše da komuniciram sa njom.“

Još jedan dobar razlog da dođu na kurs, kao  što smo čuli od Vesne (72), jeste da nauče da koriste Internet za pronalaženje recepata onlajn: „Volim libansku hranu i mogu da nađem mnogo odličnih recepata na Internetu.“

Važan element motivacije za penzionere jeste i težnja da budu deo modernog digitalnog sveta:  „Danas se sve dešava u virtuelnom svetu, a ja želim da budem deo njega“, rekao nam je Stojan (70) smeškajući se.

Srebreni surferi koji dolaze na kurs radije uče na času nego sami kod kuće iz knjiga, zato što, kako kažu „momci odmah dođu i pomognu nam ako nešto ne možemo da uradimo i vole da nam budu podrška”.

Penzioneri su opisali mlade koji im predaju kao „fenomenalne, elokventne, odlične, strpljive”.  Oduševljeni su kursom i svojim nastavnicima.  Iskustvo ove vrste društveno korisnog rada u IAN Telecentru, uz niz drugih servisa podrške i tretmana namenjenih mladima sa problemima u ponašanju među kojima ima onih u sukobu sa zakonom, dovodi do pozitivnih promena u njihovom ponašanju.

IMG_5208To što im je poverena tako važna uloga kao što je podučavanje drugih, pozitivno utiče na razvoj samopouzdanja mladih i daje im priliku da razviju svoje sposobnosti, da daju svoj doprinos zajednici, izgrade veštine koje im mogu koristiti i na drugim poljima u životu kao i da budu učitelji i mentori  drugima, istovremeno izbegavajući negativne oblike ponašanja. Ovaj vrsta prakse im omogućava da razviju i pokažu svoje veštine, daje im smislenu ulogu u društvu koja doprinosi dobrobiti drugih.

Program „Srebreni surferi“ nije samo odličan primer za socijalnu inkluziju  dve društvene grupe koje su često na marginama društva (stari i mladi sa problemima u ponašanju) putem upotrebe računara, već i primer kako dve generacije mogu da se prenose znanja jedni drugima i imaju koristi od međugeneracijske saradnje i učenja.

Aktivnosti predstavljene u ovom članku realizuju se zahvaljujući podršci SHL-a i UNICEF-a

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading