Međunarodna mreža pomoći

Održan okrugli sto o socijalnoj inkluziji dece i mladih

04.10.2016


img_6080U okviru projekta „Promena na bolje“ održan je okrugli sto u Beogradu na temu „Socijalna inkluzija dece i mladih sa problemima u ponašanju i  primena mera iz otvorene zaštite“. Predstavljeni projektni ciljevi i istaknut je značaj međusektorske saradnje za obezbeđivanje kvalitetne usluge deci i mladima sa problemima u ponašanju. Učesnici su informisani o značaju rane intervencije i prevencije antisocijalnog ponašanja mladih kroz uslugu u zajednici. Podeljena su i iskustva pet Dnevnih boravaka za mlade sa problemima u ponašanju iz Kragujevca, Niša, Vranja, Bora i Beograda.

img_6077Okrugli sto otvorio je Vladimir Ilić, direktor Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, koji je rekao da su u ukupnom broju korisnika Gradskog centra deca – korisnici zastupljena sa oko 29,5 odsto, u 2015. godini evidentirano je 29.031 dete, a od ukupnog broja dece evidentirano je 2.129 sa problemima u ponašanju, što je za 14,8 odsto manje nego u prethodnoj godini.
Koordinator Dnevnog boravka u Beogradu Ivan Stojilović je istakao značaj međusektorske saradnje i pružanja podrške mladima sa problemima u ponašanju u okviru zajednice. Licencirani dnevni boravak u Beogradu funkcioniše u okviru naše nevladine organizacije i pruža podršku deci i mladima uzrasta 9 do 22 godine koji ispoljavaju probleme u ponašanju ili su u riziku.

img_6101Projekat „Promena na bolje“ doprinosi socijalnoj inkluziji i smanjenju siromaštva dece i mladih sa problemima u ponašanju kroz implementaciju Zakona o socijalnoj zaštiti i Strategije razvoja socijalne zaštite. Ovaj cilj se realizuje kroz 1) osnaživanje resocijalizacije i prevencije asocijalnog ponašanja dece i mladih sa problemima u ponašanju u tri dnevna boravka u Vranju, Boru i Beogradu i kroz 2) uspostavljanje i jačanje međusektorske saradnje i efikasno korišćenje resursa koje postoje u lokalnoj zajednici u cilju promovisanja pozitivnog razvoja dece i mladih u riziku.

Događaju su prisustvovali predstavnici centara za socijalni rad Beograd, Bor i Vranje, Višeg javnog tužilaštva, lokalne samouprave, policijske uprave, predstavnici prosvetne inspekcije, srednjih i osnovnih škola, zdravstva, partneri IAN Međunarodna mreža pomoći iz Beograda, Kokoro iz Bora i Neksus iz Vranja kao i predstavnici medija.


Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.
Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).
Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs


Preuzmite prezentacije:


Dodatne informacije:

Bor: Milojka Milivojević, KOKORO , Cara Lazara 7 lamela 2, Bor, 030 24 96 760
www.kokoro.org.rs
Beograd: .. Ivan Stojilović, 
IAN Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732
www.telecentar.rs
Vranje: Milena Dimitrijević Tomić,
NVO Nexus, Nemanjina 21, Vranje, O17 74 31 484
www.nexusvranje.com 
header srpski sa donatori

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading