Međunarodna mreža pomoći

Okrugli sto „Program podrške resocijalizaciji dece sa problemima u ponašanju – rezultati i izazovi“

11.12.2014

IAN Međunarodna mreža pomoći i Gradski centar za socijalni rad u Beogradu organizovali su okrugli sto na kojem su predstavljena postignuća dvogodišnjeg zajedničkog projekta „OSTAVI DRUGAČIJI OTISAK NA SVET“ posvećenom resocijalizaciji dece sa problemima u ponašanju.

Okrugli sto„Važna poruka koju želimo da pošaljemo sa današnjeg okruglog stola jeste da je ogroman značaj ranog prepoznavanja rizika u cilju prevencije napredovanja ozbiljnijih oblika sukobljavanja sa zakonom među maloletnicima. Ukoliko se na vreme uoči problem ili potencijalni rizik i dete se uključi u dobro osmišljen program koji će delovati korektivno, ali i podržavajuće, deca se uspešno vraćaju na pravi put, usvajaju pozitivne vrednosti i ponašanja, a društvo dobija aktivne i korisne članove zajednice“, naglasila je Gordana Stankov Stojilović, menadžerka programa iz IAN-a.

Govornici na okruglom stoluOtvarajući okrugli sto Vladimir Ilić, v.d. direktora Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu je istakao da je u okviru projekta 222 dece i mladih bilo je uključeno u različite aktivnosti, i to deca i mladi sa asocijalnim ponašanjem, maloletni učinioci krivičnih dela i prekršaja, i deca i mladi u riziku da dođu u sukob sa zakonom.

“U ukupnom broju korisnika Gradskog centra deca – korisnici 28.992 su zastupljena sa 29,5 odsto, što je više za 1,3 odsto u odnosu na njihovu zastupljenost prethodne godine. Od ukupnog broja dece evidentirano je 2.914 dece sa problemima u ponašanju i u ukupnom broju dece ova grupacija maloletnika zastupljena je sa 14,53 odsto ” rekao je Ilić. On je naglasio da je uloga centara za socijalni rad i stručnjaka u centrima je možda i od ključnog značaja za uspeh reformskih procesa u sistemu socijalne zaštite i posebno zaštite dece i mladih koji su sa problemom u ponašanju i u sukobu sa zakonom jer centri za socijalni rad predstavljaju sponu između različitih faktora u procesu zaštite dece i mladih u komunikaciji između korisnika sa jedne, sudova i tužilaštva sa druge i šire zajednice sa treće strane.

Okrugli stoGradska sekretarka za socijalnu zaštitu, Jasmina Ivanović izrazila je veliko zadovoljstvo što je IAN kao organizacija civilnog društva u ovom projektu prepoznala značaj usluge dnevnog boravka za mlade sa problemima u ponašanju jer Grad Beograd još uvek nema nijedan dnevni boravak namenjen ovoj deci i što je ova usluga dobila licencu od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja što dokazuje kvalitet rada i potrebe za ovom vrstom podrške mladim ljudima.

“Sekretarijat za socijalnu zaštitu intezivno radi na podršci deci i porodici sa decom. Pred nama se nalazi veliki izazov i zadatak izrade Strategije razvoja grada Beograda u obalsti socijalne zaštite do 2020. godine , pozvali smo i predstavnike civilnog sektora, institucija i stručnjaka iz ove oblasti da učestvuju u izradi ovog važnog dokumenta”, rekla je Jasmina Ivanović i istakla da grad Beograd nedavno po prvi put dobio svoj Savet za prava deteta.

Govornici na okruglom stoluProgram „OSTAVI DRUGAČIJI OTISAK NA SVET“ je bio usmeren na profesionalno osnaživanje kroz obuke u oblasti koje nude praktična znanja i veštine i međunarodne sertifikate u oblasti informacionih tehnologija i traženja posla. Važan deo rada predstavljala je psihološka podrška kroz individualno savetovanje i grupni terapijski rad i intenzivnu mentorsku podršku specijalnog pedagoga. Dodatna podrška resocijalizaciji dece bila je u vidu druženja u klubu za mlade uz edukativno-psihološke radionice, sportske aktivnosti, izlete i kreativne radionice.

Ohrabruju rezultati koji pokazuju da ukoliko se ponudi adekvatan program uz odgovarajuću metodologiju rada, i obezbedi struktura, sredina u kojoj se deca osećaju prihvaćena, socijalna i psihološka podrška, deca i mladi mogu da izmene svoje obrasce ponašanja, usvoje pozitivne vrednosti i stavove prema obrazovanju, prema radu i uspešno se integrišu u zajednicu.

Ljiljana Marković - učesnica okruglog stola Judith Schulte, predstavnica nemačke fondacije Schüler Helfen Leben koja je finansirala ovaj projekat, istakla je da je ova fondacija na osnovu izuzetnih rezultata koje je ovaj projekta do sada ostvario na polju podrške resocijalizacije mladih sa problemima u ponašanju, odlučila da nastavi da podržava projektne aktivnostii u narednom periodu. Zahvaljujući ovome, deci i mladima koja već u ranom dobu svog odrastanja dolaze u sukob sa zakonom ili su u riziku biće i dalje dostupna stručna podrška da prevaziđu krize u kojima se nalaze.Ipak, da bi ovaj i slični programi bili održivi oni moraju postati sastavni deo sistema usluga socijalne zaštite i biti uspostavljeni u što većem broju lokalnih zajednica u Srbiji.

Okruglom stolu prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Uprave kriminalne policije, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, Višeg suda u Beogradu, Prvog osnovnog suda u Beogradu, Višeg javnog tužilaštva, Centra za prava deteta, Zvečanske, Zavoda za vaspitanje dece i omladine, predstavnici Zaštitnika građana, Unicefa kao i predstavnici Odeljenja GCSR-a.

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Ljiljani Marković, ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading