Međunarodna mreža pomoći

Onlajn nedelja 2015

28.04.2015

Više od 5300 ljudi iz Srbije direktno je učestvovalo u Onlajn nedelji 2015 koju je koordinisao IAN Telecentar, edukativni odsek lokalne civilne organizacije Međunarodne mreže pomoći.

IMG_4385Ove godine 55 osnovnih i srednjih škola, biblioteka, udruženja priključilo se kampanji i organizovane su različite aktivnosti u više od 30 gradova i mesta širom Srbije. Građani svi starosnih dobi pozvani su da učestvuju u različitim aktivnostima: kreativnim radionicama, seminarima o e-Veštinama, proceni veština pomoću e-Virtuoza, radionice posvećene YouRock, časovi namenjeni bezbednosti dece na Internetu i naprednom korišćenju Interneta, besplatna nastava za starije i mnoge druge aktivnosti.

Partneri su kroz različite aktivnosti doprineli kampanji i digitalnoj inkluziji. Neke od najinteresantnijih primera aktivnosti partnera predstavljene su ovde.

IMG_0712_5Postoji veliki broj ohrabrujućih primera digitalne inkluzije osoba sa invaliditetom. Jedna od takvih aktivnosti organizovali su učenici iz Osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju „Smeh i suze“ iz Aleksinca. Putem Skajpa takmičili su se u igri „Baci kocku“ (uz pomoć igre vežba se deljenje trocifrenih brojeva) sa učenicima iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Moravca. Učenici iz Moravca su koristili laptopove i video projektora, dok su učenici iz Aleksinca koristili digitalnu labaratoriju opremljenu računarima i video projektorom. Bio je to inkluzivni čas gde su se učenici sa smetnjama u razvoju takmičili sa učenicima iz regularne škole. Tokom ove aktivnosti učenici obe škole stekli su nova prijateljstva, učili i igrali se.

Mašinskotehnička škola „14. Oktobar“ iz Kraljeva organizovala je razne aktivnosti sa ciljem da motivišu i ohrabre đake da koriste Internet i digitalnu tehnologiju za potrebe učenja na kreativan način i za širenje znanja i veština. Učili su o važnosti poznavanja IKT veština potrebnih za moderno društvo. Aktivnosti koji su namenjene nastavnicima imale su za cilj da ih motivišu i ohrabre da koriste mogućnosti IKT u učionici. Njihove aktivnosti možete da pogledate na sledećem linku.

Učenici Osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Oreškovice organizovali su matematički turnir, časove posvećene bezbednosti dece na Internetu, upoznali svoje bake i deke sa svetom računara i uz pomoć Skajpa razgovarali sa učenicima iz drugih škola. Svoje aktivnosti postavili su na portalu UniteIT mreže.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU saradnji sa gradskom bibliotekom „Karlo Bijelicki“ SOŠO „Vuk Karadžić“ iz Sombora organizovala je radionicu namenjenu Bezbednosti dece na Internetu, e-Virtuozu i predstavljanju posebnih mogućnosti operativnog sistema Windows, koji olakšava rad na računaru: lupa i virtuelna tastatura. Takođe, predstavljen je NDVA (čitač ekrana dizajniran za slepe i slabovide osobe).

Učesnici Onlajn nedelje 2015 su u mnogim organizacijama učili o programu GoAnimate i MovieMaker. Neki od partnera organizovali su radionicu „Otvorena vrata“  gde su se deca, roditelji i bake i deke po prvi put koristili Internet, upoznali se sa računarima i mogućnostima koje pružaju pretraživači.

Tradicionalno, ove godine svi partneri kampanje  imali su mogućnost da učestvuju u takmičenju za najbolju fotografiju i video zapis. Žiri je imao težak zadatak da izabere pobednika u obe kategorije. Više o takmičenju možete da pogledate na stranici Pobednici takmičenja 2015.

Link: Posetite veb stranicu projekta.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading