Međunarodna mreža pomoći

Onlajn nedelja 2017 u Srbiji – Broj 1 u Evropi

27.04.2017

1 Muzika sa robotimaArmija entuzijasta je učestvovala na promociji e-veština i digitalnog osnaživanja učestvovanjem u Onlajn nedelji 2017 u Srbiji ove godine. Više od 6200  građana je učestvovalo u brojnim aktivnostima organizovanih od strane kreativnih nastavnika osnovnih i srednjih škola, kao i bibliotekara, aktivista iz nevladihih organizacija i IKT strukovnih udruženja širom zemlje.

Pogledajte pobednike u kategorijama najbolja fotografija, igrica, video zapis i najaktivniji partner

Širok spektar aktivnosti bio je usmeren na ljude bilo kog životnog doba, od dece u vrtićima do starijih građana. Najmlađi su iskusili svoj prvi klik uz podršku svojih starijih prijatelja i nastavnika učeći o svim čudima koje tehnologija nudi, ali isto tako kako se zaštititi na internetu i koje kodekse ponašanja treba poštovati na mreži.

2 Mi volimo #GOW17Đaci starijih razreda proverili su svoje e-veštine radeći e-Virtuoza i koristeći brojne zanimljive onlajn aplikacije kako bi učenje drugačijeg sadržaja učinili lakšim, zanimljivijim i atraktivnijim za učenike. Programiranje je, takođe, promovisano, a  među najistaknutijim promoterima bile su devojke koje studiraju ovu oblast.

Veliki broj lokalnih partnera je organizovao niz radionica za nastavnike, školske pedagoge i psihologe vezanih za dečiju bezbednost na internetu, ulogu škole u prevneciji sajber nasilja, predstavljanje različitih onlajn alata i mogućnosti korišćenja IKT u nastavi, ali i podizanje svesti o potrebi neprekidnog razvijanja digitalnih veština.

Starije osobe, kao najviše digitalno isključena grupa u Srbiji, nisu bili zapostavljeni tokom kampanje. Veliki broj škola je organizovao radionice za međugeneracijsku razmenu znanja gde su đaci pomagali svojim bakama i dekama i svojim starijim susedima da steknu osnovne e-veštine i osvoje prostor interneta po prvi put. Kao znak zahvalnosti, stariji sugrađani su podelili neke od svojih veština kao što je pletenje.

Srpski nacionalni koordinator IAN Telecentar je organizovao takmičenje za najbolju sliku, video, igricu i najaktivnijeg partnera, tokom  Onlajn nedelji 2017 u Srbiji. Neverovatan broj kreativnih aktivnosti, sjajnih videa i slika je napravljen, što ukazuje na rast interesovanja i svesti o važnosti i popularnosti multimedijalnog sadržaja.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading