Međunarodna mreža pomoći

Osnaživanje samohranih majki i žena žrtava nasilja

09.06.2014

Nezaposlenost je najčešće definisana kao „najozbiljniji socijalni problem u Srbiji“. Stopa nezaposlenosti kod žena u Srbiji je znatno veća nego kod muškaraca. Jednakost žena je nezamisliva bez ekonomske nezavisnosti koja se direktno odnosi na obrazovanje žena. U cilju poboljšanja položaja žena u Srbiji, IAN Telecentar je uz podršku Međunarodnog kluba žena u periodu od 2010. do 2014. godine sprovodio projekat „Osnaživanje žena za bolju budućnost i zapošljivost“.

IMG_2234Projekat je namenjen nezaposlenim samohranim majkama, ženama žrtve nasilja i zatvorenicama u ženskom zatvoru u Požarevcu.

Cilj projekta je da polaznice steknu znanje i veštine koje će povećati njihove šanse za pronalaženje posla. Poboljšanje obrazovnog statusa kod žena u našem društvu predstavlja jedan od načina da se utiče na poboljšanje ukupnog položaja žena u društvu.

Program je obuhvatao paket kurseva čiji je cilj povećanje šansi za pronalaženje posla. Žene su imale priliku da najpre pohađaju 4 osnovna kursa računara (Upotreba računara i upravljanje datotekama – Windows, Obrada teksta – MS Word, Tabelarne kalkulacije – MS Excel i Informacije i komunikacije – Internet Explorer i Outlook Express), a one koje su želele, mogle su da nastave i obuku za veb dizajn. Jedan broj zainteresovanih polaznica pohađale su kurs engleskog jezika, kurs aktivnog traženja posla i praktičnu obuku za administrativnu asistentkinju. Žene koje su položile računarske ispite stekle su ECDL sertifikat – Evropsku kompjutersku vozačku dozvolu koja je najveći  međunarodno priznati sertifikat za pokazano znanje o informacionim tehnologijama u korišćenju personalnog računara. Za sve polaznice bila je obezbeđena i stručna psihološka podrška i savetovanje.

Women-in-ICTJedan deo projektnih aktivnosti bio je usmeren i na podršku ženama u zatvoru u Požarevcu koje se približavaju odsluženju svoje zatvorske kazne. Kao deo projekta IAN Telecentar je sprovodio obuku za rad na računarima za ove žene u sklopu podrške njihovoj resocijalizaciji, zapošljavanju i uključivanju u društveni život i rad po otpustu iz ove ustanove.

Po završetku kursa polaznice su izrazile veliku zahvalnost na pruženoj podršci u njihovom ličnom i profesionalnom usavršavanju.

U prethodnim godinama program je imao značajne rezultate u pogledu smanjenja siromaštva i unapređenja zapošljivosti žena, a pojedine polaznice su zahvaljujući stečenim veštinama i sertifikatima nalazile posao još u toku samog trajanja kurseva ili ubrzo nakon njih.

Jedan deo projektnih aktivnosti usmeren je i na podršku ženama u zatvoru u Požarevcu koje se približavaju odsluženju svoje zatvorske kazne. Kao deo projekta IAN sprovodi obuku za rad na računarima za ove žene u sklopu podrške njihovoj resocijalizaciji, zapošljavanju i uključivanju u društveni život i rad po otpustu iz ove ustanove.

Rezultati

U cilju smanjenja digitalnog jaza u Srbiji i osnaživanju žena kroz ekonomsku, socijalnu, edukativnu i psihološku podršku, IAN Telecentar kontinuirano pruža IT obuku za žene. Po završetku tromesečne obuke i uspešno položenih 4 ECDL ispita, 9. juna 2014. godine 22 žene, samohrane majke i žene žrtve nasilja, stekle su ECDL Start sertifikat .Obuka je deo projekta “Osnaživanje žena kroz edukaciju I tehnologiju” koji je podržan od straneMeđunarodnog kluba žena iz Beograda.

Pored IT obuke polaznice su pohađale kurseve socijalnih veština i praktičnu obuku za administrativnu asistentkinju, sve u cilju poboljšanja njihove sposobnosti i zapošljivosti.
Polaznice će imati priliku da tokom jeseni pohađaju kurseve veb-dizajna i engleskog jezika.


Više informacija:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, e-mail ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

Uz podršku Međunarodnog kluba žena, IAN već četvrtu godine zaredom obezbeđuje besplatne obuke za samohrane majke i žene žrtve nasilja. Ove žene su višestruko ranjive i stoga je njima namenjen ovaj IAN-ov projekat podrške i osnaživanja za prevazilaženje ekonomske zavisnosti, psihološkog stresa i siromaštva.

Program obuhvata paket kurseva čiji je cilj povećanje šansi za pronalaženje posla i to :

  • kurseve rada na računaru (MS Office) sa međunarodnim ECDL sertifikatom – 4 kursa:Upotreba računara i upravljanje datotekama ( Windows Explorer), Obrada teksta ( MS Word),Tabelarne kalkulacije (MS Excel) i Informacije i komunikacije (Internet Explorer i Outlook Express)

Žene koje polože računarske ispite steći će ECDL sertifikat – Evropsku kompjutersku vozačku dozvolu koja je najveći međunarodno priznati sertifikat za pokazano znanje o informacionim tehnologijama u korišćenju personalnog računara.

  • kurs veb dizajna
  • kurs engleskog jezika
  • kurs aktivnog traženja posla i
  • treninge i praktičnu obuku za administrativne poslove

Ženama je takođe dostupno psihološko savetovanje.

Jedan deo projektnih aktivnosti usmeren je i na podršku ženama u zatvoru u Požarevcu koje se približavaju odsluženju svoje zatvorske kazne. Kao deo projekta IAN sprovodi obuku za rad na računarima za ove žene u sklopu podrške njihovoj resocijalizaciji, zapošljavanju i uključivanju u društveni život i rad po otpustu iz ove ustanove.

Rezultati

Tokom ove godine u okviru projekta „Obrazovanjem do bolje zapošljivosti i bolje budućnosti” koji podržava Međunarodni klub žena više od 50 samohranih majki  pohađalo je različite kurseve i steklo nova korisna znanja.  Svečanoj dodeli sertifikata za poslednju grupu žena prisustvovale su i predstavnice IWCa podelile radost sa svim ženama koje su u toku ove godine usavršile moderne veštine i stekle znanja neophodna u savremenom poslovnom okruženju. Oksana Smerechuk, predsednica IWCa i Ann Pesic, članica Odbora IWC-a uručile su polaznicama ECDL sertifikate za stečene veštine rada na računaru kao i za kurseve socijalnih veština i engleskog jezika. Za najmlađe je organizovana i dodela novogodišnjih paketića.

Ukupno 57 žena je pohađalo IT kurseve – 27 žena u Beogradu i 26 žena iz ženskog zatvora u Požarevcu. 22 polaznice su stekle ECDL start sertifikat. Polaznice su prepoznale poznavanje engleskog jezika kao uslov za pronalaženje posla. Njih 12 uspešno završava kurs engleskog jezika. 12 žena je pohađalo kurseve veb dizajna (WordPress, Photoshop i Dreamweaver).

Pored ovoga, tokom projekta 21 polaznica je obučeno za obavljanje različitih administrativnih zadataka i za rad kao administrativnog asistenta.


Više informacija:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, e-mail ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading