Međunarodna mreža pomoći

Radionica “eBibliotekar/eKnjižničar – savremene biblioteke kao telecentri”

24.05.2013

Radionica eBibliotekar/eKnjižničar održana je 24. maja 2013. u Gradskoj biblioteci “Dr Đorđe Natošević” u Inđiji u okviru projekta Biblioteke za novo doba koji zajednički vode IAN Međunarodna mreža pomoći iz Beograda i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci. Predstavnici biblioteka učesnica ovog projekta iz Srbije (Kula, Inđija i Bačka Palanka) i Hrvatske (Vinkovci, Vukovar, Ilok, Županja i Drenovci) imali su priliku da se upoznaju sa konceptom telecentara, odnosno mesta u zajednici koja pružaju pristup računarima, internetu i pomažu građanima da dođu do informacija i znanja uz pomoć modernih tehnologija. Učesnike radionice pozdravile su najpre direktorka biblioteke domaćina, Vesna Stepanović, kao i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Inđija, Ivana Babin.

Učesnici radioniceKao uvod u radionicu, profesor Željko Vučković sa katedre za bibliotekarstvo Pedagoškog fakulteta u Somboru održao je predavanjeDigitalna odiseja: kompetencije bibliotekara za rad u elektronskom okruženju. Nakon toga su Borko Vujadinović i Gordana Stankov Stojilović iz IAN Telecentra, predstavili mogućnosti i načine na koje biblioteke u našem okruženju mogu da funkcionišu i kao telecentri. Praktična znanja i iskustva iz dugogodišnjeg rada na digitalnom opismenjavanju i profesionalnom osnaživanju građana, posebno onih koji pripadaju najranjivijim grupama, preneta su partnerskim bibliotekama.

IAN Telecentar je bibliotekarima preneo i svoje detaljne planove i programe za obuku za rad na računarima, koji će biti dragoceni resurs partnerima u sprovođenju novih usluga koje uskoro kreće u bibliotekama. To su pilot IT obuke prilagođene za mlade nezaposlene osobe, starije i osobe sa invaliditetom u lokalnim zajednicama. U okviru ovog prekograničnog projekta koji finansira Evropska unija, planirano je da najmanje 280 osoba iz gradova uključenih u projekat dobije obuku za rad na računaru i aktivno traženje posla kroz biblioteke učesnice projekta iz Hrvatske i Srbije.

Dodela ECDL sertifikataNa radionici su podeljeni i ECDL sertifikati bibliotekarima koji su do sada položili 4 ECDL ispita i tako stekli pravo na Evropsku kompjutersku vozačku dozvolu. Oni će biti vodeće snage svojih biblioteka u budućem izgrađivanju novih usluga podrške svojim članovima u pristupu znanju uz korišćenje novih tehnologija u bibliotekama.

Pogledajte Agendu radionice ovde.

Na strani Resursi možete preuzeti materijale sa održanih radionica.

Dodatne informacije:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, e-mail ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading