Međunarodna mreža pomoći

Radionica “Interkulturalni dijalog kroz književnost za decu”

15.05.2013

Učesnici radioniceTreća u nizu radionica u okviru prekograničnog projekta „Biblioteke/Knjižnice za novo doba” održana je u Gradskoj knjižnici Vukovar 15. maja 2013. godine pod nazivom „Interkulturalni dijalog kroz književnost za decu”. Učesnike su na samom početku pozdravile direktorka vukovarske knjižnice Vlatke Surma Szabo, Menadžerka projekta Gordana Stankov Stojilović i zamenica gradonačelnika Vukovara Danijela Stanković.

U prvom delu skupa doc.dr.sc. Dragica Dragun sa Filozofskog fakulteta u Osijeku je govorila oKnjiževnom prožimanju s intencijama interkulturalnoga (na primeru Jelice Belović-Bernadzikowski). Zatim su Kristian Ujlaki i Petar Lukačić iz biblioteke „Fran Galović” iz Koprivnice predstavili vrlo interesantne načine na koje njihova biblioteka kroz svoje programe i aktivnosti podstiče  socijalnu inkluziju romske manjinske zajednice. Mirko Marković, bibliotekarski savetnik Biblioteke grada Beograda govorio je Tajnama prvih čitanja i interkulturnim temama dijaloga sa knjigom. Primere  dobre prakse u vezi sa ovom temom predstavili su i Bojan Lazić, školski bibliotekar u Osnovnoj školi Negoslavci i OŠ Bršadin, Tijana Pavliček iz Gimnazije Vukovar i Dubravka Čapo i Anita Drenjančević iz OŠ Korog.

Učesnici radioniceKao simboličan završetak radionice o interkulturalnosti Pipi Duga Čarapa i Indijanka Pokahontas (predstavnice biblioteke domaćina) vratile su sve učesnike radionice u doba detinjstva i prvih knjiga i to kroz interaktivno putovanje evropskim zemljama i upoznavanje plemenske mudrosti Indijanaca i Aboridžina.

Na kraju radionice biblioteke iz Hrvatske predale su svakoj od partnerskih biblioteka iz Srbije po jedan set multimedijalnog materijala (knjiga i CD-ova) koji promovišu interkulturalni dijalog.

Pogledajte Agendu radionice ovde.

Dodatne informacije:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, e-mail ,
IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading