Međunarodna mreža pomoći

Radionica: Promocija IKT asistivnih tehnologija

22.11.2010

Radionica IKT Asistivne tehnologije koju je IAN Međunarodna mreža pomoći organizovala 22. i 23. novembru Beogradu privukla je veliku pažnju osoba sa invaliditetom, njihovih udruženja, škola koje rade sa decom sa invaliditetom i udruženja građana koje podržavaju osobe sa invaliditetom u njihovom punom uključivanju u naše društvo. Radionica je deo šireg projekta Klikni ka Evropi koji podržavaju Evropska unija i Microsoft.

Sa ciljem da pokaže značaj omogućavanja osobama sa invaliditetom da koriste računare i druge informaciono-komunikacione tehnologije kako bi bili ravnopravno uključeni u savremeno društvo, radionica je predstavila različita hardverska i softverska pomagala koja smanjuju ili otklanjaju barijere sa kojima se suočavaju odrasli i deca sa invaliditetom pri korišćenju računara.

DSCF2013

Na radionici je učestvovalo 17 predavača, a predstavljena su iskustva, proizvodi i primeri dobre prakse iz Makedonije, Austrije i Srbije. Asistivna IKT danas omogućava osobama sa određenim oblicima invaliditeta da koriste gotovo sve mogućnosti računara i iskažu svoje pune kapacitete. Ova tehnologija olakšanog pristupa može se koristiti u obrazovanju kao i pri prilagođavanju radnog mesta zaposlenima sa invaliditetom.

“Danas IKT asistivne tehnologije menjaju život osoba sa invaliditetom. Uzimajući u obzir da se savremeni život ne može zamisliti bez računara, jer većina zanimanja zahteva rad na računaru, jer Internet predstavlja nepregledan izvor znanja i sastavni je deo procesa celoživotnog učenja, jer je komunikacija i druženje putem računara neodvojivi deo socijalizacije među ljudima danas, omogućavanjem ili olakšavanjem upotrebe računara osobama sa invaliditietom, oni zapravo lakše ostvaruju ono što spada u domen osnovnih ljudskih prava – pravo na rad, pravo na školovanje, pravo na kreativno izražavanje. Zato digitalna inkluzija osoba sa invaliditetom mora biti sastavni deo njihove opšte inkluzije u društvo”, rekla je Menadžerka projekta Gordana Stankov Stojilović iz IAN-a.

.

Centar kom osobe sa invaliditetom mogu da se obrate za pomoć pri izboru opreme, dobiju pomoć u procesu izbora i isprobaju različite vrste asistivnih uređaja jeste EHO Resursni centar osoba sa invaliditetom u Novom Sadu. Predstavnice ovog, na žalost jedinog centra ove vrste u Srbiji, na radionici su praktično demonstrirale uređaje poput alternativnih tastatura, miševa, softverskih programa za savladavanje gradiva i vežbanje rada na računaru za decu i odrasle koje oni imaju i koriste u svom centru. Organizacija Otvorite prozore iz Makedonije prikazala je sjajne uređaje koje oni sami konstruisali u svom inovativnom centru kako bi ih učinili pristupačnijim korisnicima, pošto je jedan od velikih problema koji prati asistivne tehnologije u našem regionu njihova visoka cena i nemogućnost nabavke, jer za većinu opreme nema zvaničnih uvoznika.

Učesnici su imali i mogućnost da se bolje upoznaju sa asistivnim tehnologijama već ugrađenim u Majkrosoft softver, uključujući i virtuelnu tastaturu na ekranu, uveličavanje delova ekrana pomoću lupe, mogućnost uveličavanja i adaptiranja prikazivanja pokazivača na ekranu, podešavanje brzine klika mišem, kucanja, itd.

Dejvid Hofer iz austrijske organizacije LifeTool koja proizvodi i promoviše asistivne tehnologije prikazao je, između ostalog, njihov proizvod – Integra miš – koji omogućava osobama sa invaliditetom koje mogu da pokreću samo glavu, da usisavanjem vazduha ili duvanjem uspešno koriste računar.

Profesor Vlado Delić sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i kompanija AlfaNum priredili su premijerno predstavljanje najnovije verzije anReader-a koju su razvili. Anreader je sintetizator govora koji slepim ljudima omogućava da u potpunosti čitaju tekstove na srpskom jeziku. Program može da čita i ćirilicu i latinicu, ima u sebi ugrađen sintaksičko-morfološki rečnik i sadrži podatke o pravilnom izgovoru preko 2 miliona reči na srpskom jeziku, a uspešno izgovara i ostale riječi. Ovaj softver je omogućio slepima i slabovidima da slušaju obimne tekstove, bez obzira da li su to knjige, novine ili pisma, i time unapredio njihove šanse da se obrazuju i radno osposobljavaju za mnoga nova zanimanja.

Od ostalih tehnologija pristupačnosti za slepe i slabovide, učesnici radionice videli su kako radi Brajev red, specijalna zvučna tastatura, igrice za slepu decu, saznali od Muzičke škole “Kosta Manojlović” kako je moguće u potpunosti uključiti slepu decu u muzičko obrazovanje. Škola “Milan Petrović” uverila je sve prisutne kako uz pomoć asistivnih računarskih tehnologija, ali i uz izuzetni entuzijazam nastavnika, deca sa smetnjama u razvoju imaju priliku da uče, igraju se i razvijaju.

Ono što se ne sme izgubiti iz vida pri izboru sredstava asistivne tehnologije jeste da svaki korisnik treba da odabere pomagalo koje mu najviše odgovara, i da je stoga pri pružanju pomoći osobama sa invaliditetom u ovome od presudnog značaja individualni pristup.

Zahvaljujući agenciji INSERT cela radionica je imala direktan audio prenos putem Interneta, a među slušaocima su, između ostalih, bile i slepe i slabovide osobe iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Osnovni problem u našoj državi koji su česnici radionice isticali je nepostojanje sistemske podrške u informisanosti, izboru, nabavci asistivnih tehnologija, odnosno da se do bilo kakvih informacija teško dolazi, a nabavka većine hardverskih i softverskih pomagala još uvek uglavnom zavisi isključivo od snalažljivosti i materijalnih mogućnosti svake pojedinačne osobe sa invaliditetom ili manjeg broja organizacija li institucija koje im pružaju podršku.

Mesto održavanja: Privredna komora Srbije, Beograd, Terazije 23, sala na 8. spratu

Program radionice: Kliknite ovde za detaljan program radionice.

Pogledajte stranu Resursi na kojoj se nalaze prezentacije svih učesnika radionice.

Partneri Donatori
ian logoian logoian-logo Logo-ESPLAI prazno15x10 EU-logo  dijalog-logo microsoft

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading