Međunarodna mreža pomoći

Radionica: Socijalno preduzetništvo i (samo)održivost telecentara

01.03.2012

IAN je između 29. februara do 2. marta 2012. godine održao u Beogradu radionicu pod nazivom “Socijalno preduzetništvo i (samo)održivost telecentara”. Radionica je organizovana u okviru projekta” Zajedničko učenje i digitalna inkluzija zajednice kroz usluge telecentara” koji podržava Fond za otvoreno društvo Srbije.

workshop
DSCF3792

Radionici je prisustvovalo 25 predstavnika telecentara iz Srbije, Rumunije, Letonije i Moldavije . Na ovoj trodnevnoj radionici, uečesnici su tokom prvog dana čuli prezentacije sa sledećim temama:

Definicija socijalnog preduzetništva, vrste socijalnih preduzeća, usluge koje pružaju ova preduzeća, iskustva iz Srbije i drugih zemalja koje je predstavio Gordan Velev iz Grupe 484 i mreže SENS (preuzmite prezentaciju ovde),

Miodrag Nedeljković iz socijalnog preduzeća EkoBaG je predstavio vlastita iskustva u vođenju socijalnog preduzeća u Srbiji (prezentaciju možete preuzeti ovde).

Miodrag Shrestha je istakao dva aspekta koja postoje u radu socijalnog preduzeća: socijalnu i ekonomsku funkciju. Takođe je objasnio da u razvoju socijalnog preduzetništva u nekoj državi postoje tri stadijuma: 1) Inicijalni (pionirski), 2) Institucionalni i 3) Razvijeni (pogledajte ovde prezentaciju).

Najzad, Branislav Savić je predstavio vezu socijalnog preduzetništva i usluga koje pružaju telecentri, a koje mogu biti atraktivne tržištu.

DSCF3851

U toku drugog dana učesnici radionice su posetili nekoliko socijalnih preduzeća u Srbiji, upoznali su se sa njihovim uslugama, kao i na koje ciljne grupe su usmerene.

Pogledajte ovde plan i program radionice i podatke o preduzećima koja su posećena.

Najzad, u toku trećeg dana, svaka od zemalja radionice je predstavila stanje u svojoj zemlji, ulogu telecentara u svojoj zemlji, ciljne grupe kojima su namenjeni telecentri i koje usluge pružaju. Ovde možete pogledati prezentacije svake od zemalja:

  1. Srbija,
  2. Rumunija,
  3. Letonija i
  4. Moldavija.

Nakon prezentacija, učesnici radionice su se podelili u radne grupe, gde je svaka grupa morala da odgovori na nekoliko pitanja vezanih za važnost i (samo)održivost telecentara. Kao produkt njihovog rada napisan je dokument Važnost i (samo)održivost telecentara (na engleskom).

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Ivanu Stojiloviću, ,

IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading