Međunarodna mreža pomoći

Radionica “Umrežavanje biblioteka kroz veb portal biblioteke.org / knjiznice.org”

07.03.2013

Druga u nizu radionica namenjenih izgradnji znanja i veština bibliotekara u određenim oblastima relevantnim za unapređenje rada i pozicije biblioteka u lokalnim zajednicama održana je u Bačkoj Palanci 7. marta 2013. Domaćin ove radionice sa temom Umrežavanje biblioteka kroz veb portal biblioteke.org / knjiznice.org bila je Narodna biblioteka “Veljko Petrović” jedna od partnerskih biblioteka u okviru projekta Biblioteke/Knjižnice za novo doba.

Prisutnima je toplu dobrodošlicu poželela najpre direktorka biblioteke Koviljka Dobrić, koja je upoznala koleginice i kolege bibliotekare iz Srbije i Hrvatske sa dugom tradicijom i radom ove biblioteke, a zatim je učesnike radionice pozdravila i predstavnica Opštine Bačka Palanka, Miroslava Šolaja.

Učesnici radioniceCentralne teme na radionici bile su načini i onlajn kanali kroz koje biblioteke mogu da interaktivno komuniciraju sa svojim korisnicima i bibliotečkom građom u javnim bibliotekama. Učesnicima su predstavljene snage kao i zamke komuniciranja putem društvenih mreža, razlike između veb sajta i prisustva na Fejsbuku i Tviteru, kao i važnost povezivanja svih onlajn kanala komuniciranja biblioteka sa ciljanim javnostima.

Predstavnici 8 partnerskih biblioteka i njihovih ogranaka upoznati su detaljno sa specijalnim veb portalom BIBLIOTEKA FUTURA, koji objedinjava četiri domena www.biblioteke.orgwww.knjiznice.orgwww.biblioteke.netwww.knjiznice.net na jednoj veb lokaciji. Detaljno je predstavljen način funkcionisanja ovog portala koji predstavlja “prvu virtuelnu bibliotečku mrežu osnovanu radi kontinuiranog praćenja aktivnosti biblioteka, uspostavl?anja otvorene komunikacije, te unapređenja i modernizacije njihovog radnog okruženja”. Ova mreža povezuje i objedinjuje biblioteke iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore na internetu i “deluje kao forum za slobodnu razmenu iskustava i kreativnih ideja.”

Za partnerske biblioteke koje nemaju svoj veb sajt otvoreni su nalozi na ovom portalu koji im omogućavaju da u narednom periodu na ovom mestu postavljaju vesti i informacije o svojim aktivnostima i tako se predstave široj mreži biblioteka kao i da uče na dobrim primerima svojih kolega iz drugih sredina.

Učesnica radioniceRadionicu su sjajno osmislili i vodili, Mirko Marković, iz Biblioteke grada Beograda i osnivač Internet Kluba kao jedan od autora portala BIBLIOTEKA FUTURA, i Isidora Injac iz sektora marketinga Biblioteka grada Beograda.

Veliku pažnju predavači su tokom čitave radionice posvetili promociji značaja saradnje, partnerskih odnosa i umrežavanja kako između biblioteka tako i između biblioteka i ostalih aktera u lokalnoj zajednici.

Jedan od očekivanih rezultata radionice jeste aktivnije učešće partnerskih biblioteka u onlajn komunikaciji i prezentaciji svojih aktivnosti, pre svega kroz veb portale biblioteka kao i kroz druge veb kanale kroz koje mogu ostvare bolji i interaktivniji kontakt sa svojim korisnicima i ciljnom publikom uopšte. Takođe, projekat Biblioteke/Knjižnice za novo doba dobiće svoje stranice na regionalnom veb portal BIBLIOTEKA FUTURA na kojima će se objavljivati sve vesti.

Pogledajte Agendu radionice ovde.

Na strani Resursi možete preuzeti materijale sa održanih radionica.

Dodatne informacije: Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, e-mail, IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading