Međunarodna mreža pomoći

Socijalna inkluzija dece i mladih sa problemima u ponašanju i primena mera iz otvorene zaštite

14.06.2016


U okviru projekta „Promena na bolje“ održan je okrugli sto u Vranju na temu „Socijalna inkluzija dece i mladih sa problemima u ponašanju i  primena mera iz otvorene zaštite“. Na okruglom stolu su predstavljeni projektni ciljevi i istaknut je značaj međusektorske saradnje za obezbeđivanje kvalitetne usluge deci i mladima sa problemima u ponašanju. Učesnici su informisani o značaju rane intervencije i prevencije antisocijalnog ponašanja mladih kroz uslugu u zajednici.  

IMG_5495Događaju su prisustvovali predstavnici centara za socijalni rad Vranje, Beograd i Bor, Višeg javnog tužilaštva, osnovnog suda, lokalne samouprave, policijske uprave, predstavnici prosvetne inspekcije, srednjih i osnovnih škola, zdravstva, udruženja, partneri Kokoro iz Bora i IAN Međunarodna mreža pomoći iz Beograda kao i predstavnici medija.
Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela predviđa izricanje i sprovođenje vaspitnih naloga i mera u zajednici kao alternativnih sankcija i oblika restorativne pravde. Ovim projektom uspostavlja se usluga socijalne zaštite u zajednici usmerena na unapređenje položaja dece i mladih u procesu razvoja zrele, svestrane i odgovorne ličnosti i ostvarenju punih potencijala.
Projekat „Promena na bolje“ doprinosi socijalnoj inkluziji i smanjenju siromaštva dece i mladih sa problemima u ponašanju kroz implementaciju Zakona o socijalnoj zaštiti i Strategije razvoja socijalne zaštite. Ovaj cilj se realizuje kroz 1) osnaživanje resocijalizacije i prevencije asocijalnog ponašanja dece i mladih sa problemima u ponašanju u tri dnevna boravka u Vranju, Boru i Beogradu i kroz 2) uspostavljanje i jačanje međusektorske saradnje i efikasno korišćenje resursa koje postoje u lokalnoj zajednici u cilju promovisanja pozitivnog razvoja dece i mladih u riziku.
IMG_5498Projekat je finansiran od strane Evropske unije, nosilac projekta je Udruženje građana Kokoro iz Bora, a realizuje ga u saradnji sa partnerskim organizacijama UG „NEXUS-Vranje“ iz Vranja, Međunarodnom mrežom pomoći IAN iz Beograda, i centrima za socijalni rad iz Vranja, Beograda i Bora. Trajanje projekta je 20 meseci, a njegova ukupna vrednost je 201.007 evra. Ova aktivnost je deo šireg projekta „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu”, koji EU finansira sa 5.4 miliona evra, a sprovodi ga Delegacija Evropske unije u Republici Srbije u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu”, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra, ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa.
Projekat sprovodi Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs) u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).
Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs


Medijski prilozi:


Dodatne informacije:

Bor: Milojka Milivojević, KOKORO , Cara Lazara 7 lamela 2, Bor, 030 24 96 760
www.kokoro.org.rs
Beograd: .. Ivan Stojilović, 
IAN Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732
www.telecentar.rs
Vranje: Milena Dimitrijević Tomić,
NVO Nexus, Nemanjina 21, Vranje, O17 74 31 484
www.nexusvranje.com 
header srpski sa donatori

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading