Međunarodna mreža pomoći

Srebrni surferi 2013

30.10.2013

IMG_0981koopijaTradicionalno i ove godine 30. oktobra 2013. održano je takmičenje za bake i deke i njihove unuke u snalaženju na Internetu i u radu na računaru. Takmičarske parove činili su baka ili deka stariji od 55 godina sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina. Finalno takmičenje Srebrni surferi održano je u Narodnoj biblioteci u Kuli u okviru prekograničnog projekta Biblioteke za novo doba.

IMG_1046 kopijaOve godine takmičenje je po prvi put imalo međunarodni karakter jer je na njemu učestvovalo 10 parova iz Srbije i Hrvatske koji su prošli kvalifikaciona takmičenja u bibliotekama u svojim lokalnim zajednicama. Zadatak je bio da što brže i tačnije odgovore na 30 pitanja u onlajn kvizu koristeći Internet za traženje informacija. Pobednički par su baka Ana i njena unuka Anita iz Vinkovaca koje su osvojile laptop računar. Drugu nagradu digitalni fotoaparat osvojili su baka Zorica i unuk Đorđe iz Bačke Palanke.

IMG_1112 kopijaBake i deke zajedno sa svojim unucima imali su priliku da pokažu svoje IT veštine koje su stekli tokom obuke organizovane u svojim lokalnim bibliotekama. Svi stariji takmičari prošli su kroz obuku za rad na računaru gde su se upoznali sa do tada njima nepoznatim virtuelnim svetom. Takmičenje je doprinelo sklapanju novih prijateljstava između članova biblioteka iz Srbije i Hrvatske kao i promociji intergeneracijske saradnje u podizanju nivoa digitalne pismenosti starijih građana i građanki koji su među najisključenijima kada je u pitanju korišćenje modernih IT tehnologija.

Takmičenje je deo projekta Biblioteke za novo doba koji IAN Međunarodna mreža pomoći i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci sprovode u saradnji sa partnerima: Narodnom bibliotekom “Dr Đorđe Natošević” iz Inđije, Narodnom bibliotekom “Veljko Petrović” iz Bačke Palanke i Narodnom bibliotekom Kula sa srpske strane, i Gradskom knjižnicom Vukovar, Općinskom narodnom knjižnicom Drenovci, Gradskom knjižnicom Županja, i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Ilok sa hrvatske strane. Projekat se finansira iz IPA sredstava prekograničnog programa Srbija-Hrvatska.

Dodatne informacije:

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Gordani Stankov Stojilović, e-mail , IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 3229 732.

Druge relevantne informacije:

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading