Međunarodna mreža pomoći

Srebrni surferi 2012

01.06.2012

Drugu godinu zaredom 15. septembra 2012. u Beogradu održano je takmičenje za bake, deke i njihove unuke u snalaženju na Internetu i u radu na računaru, a takmičarske parove činili su baka ili deka stariji od 55 godina sa unukom mlađim/mlađom 13 godina. Takmičenje je organizovala IAN – Međunarodna mreža pomoći u okviru projekta Srebrni surferi uz podršku Uprave za Digitalnu agendu sa ciljem promovisanja važnosti digitalne pismenosti i približavanja savremenih informaciono-komunikacionih tehnologijama starijima.

Takmičenju je prethodila obuka u toku koje je 115 starijih iz Novog Sada, Niša, Ljiga, Beograda, Hrtkovaca, Kragujevca, Rače i Ćuprije osvojilo digitalna prostranstva koja nudi Internet kao i druge mogućnosti dostupne računarski pismenima. Hrabro i sa puno entuzijazma polaznici su savladali osnove korišćenja računara i Interneta, mnogi su bili posebno zainteresovani za komunikaciju putem Skajpa, prebacivanje fotografija sa foto aparata na računar.

Želeći da se bolje upoznaju sa onim što je toliko opčinilo njihove unuke, mnogi su bili znatiželjni da proniknu u svet društvenih mreža, posebno Fejsbuka, pa je i ovo bio nezaobilazan deo kursa. Završili su obuku, zadovoljni što su stekli savremene veštine koje će im omogućiti da brže i lakše pronalaze informacije koje ih zanimaju, uče, budu u kontaktu sa prijateljima i rodbinom koja živi daleko, imaju ispunjeniji i kvalitetniji život u trećem dobu.

Na takmičenju je učestvovalo 15 parova koji su prošli kvalifikacije za finale, a zadatak je bio da što brže i što tačnije odgovore na 30 različitih zanimljivih pitanja u onlajn kvizu koristeći Internet za traženje informacija. Najuspešniji takmičarski par, pobednici finala,deka Tomislav Popović i njegov unuk Aleksa iz Beograda, osvojili su laptop računar, nakon čega je unuk izjavio “da će od sada još više pomagati deki da pronađe ono što želi na internetu i počne potpuno samostalno da koristi računar”.

Drugu nagradu, desktop računar, osvojio je takmičarski par iz Ljiga, Radovan i Matija Đorđević, a specijalna nagrada dodeljena je najstarijem takmičaru, 76-godišnjem Momčilu Ivanoviću, koji je svojom željom za učenjem kao i veštinama rada na računaru zadivio sve prisutne, pokazavši da zlatno doba života može zaista takvo i biti ukoliko se i u tom trećem dobu ima aktivan odnos prema životu.

Srebrni surferi su u okviru ovog projekta pokazali da godine nisu prepreka za uključivanje u informaciono društvo kao i da znaju vrednosti celoživotnog učenja koje nam omogućava da, bez obzira na životnu dob, neprestano izgrađujemo sebe, napredujemo i ostanemo uključeni u savremene tokove društva.


Dodatne informacije:

Projekat Srebrni surferi sprovodi IAN Međunarodna mreža pomoći uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Za sve dodatne informacije molim vas obratite se Ivanu Stojiloviću, e-mail , IAN-Međunarodna mreža pomoći, Đure Daničića 5, Beograd, 011 322 97 32.

O projektu

Aktivno starenje znači starenje uz dobro zdravlje i aktivno učešće u društvu, veću nezavisnost u svakodnevnom životu i veću građansku uključenost. Koliko god stari bili, možemo imati svoju ulogu u društvu i dobar kvalitet života. Izazov je u tome da se u najvećoj mogućoj meri iskoriste veliki potencijali koje imamo čak i u dubljoj starosti.

Kao deo kontinuiranog angažovanja na promociji digitalnog opismenjavanja IAN ovog leta sprovodi projekat “Srebrni surferi” sa ciljem promocije i unapređenja korišćenja informicionh komunikacionih tehnologija među jednom od grupa stanovnika koji su najviše digitalno isključeni u Srbiji, a to su stariji.

U projektu učestvuju lokalne zajednice iz Srbije koje organizuju radionice za sticanje e-veština za starije od 55 godina. One će biti u vidu kratkih kurseva koji će se organizovati u školama / bibliotekama / orginizacijama civilnog društva koje imaju adekvatne tehničke resurse. Sledeći gradovi učestvuju u projektu: Novi Sad, Hrtkovci, Kragujevac, Rača, Niš, Prijepolje, Ćuprija, Ljig i Beograd.

Kroz ove edukativne radionice stariji će steći osnovna IT znanja (Windows, Word, Internet i imejl) i naučiti kako im korišćene interneta može doneti pobojlšanje u kvalitetu njihovog života

  • Kako uz internet mogu da komuniciraju sa svojim bližnjima koji se nalaze van Srbije,
  •  Kako da prate servisne informacije o penzijama, uslugama centara za stare, popustima i drugim pogodnostima na koje kao starija lica imaju pravo
  • Kako da koriste internet u svrhu učenja i dolaska do novih saznanja u oblasti koja ih interesuje

  •  Kako da budu aktivni i produktivni građani i u trećem dobu,

  •   Kako da se druže i povezuju sa starim prijateljima putem društvenih mreža, itd.

U sklopu projekta biće održano i IT takmičenje baka, deka i njihovih unuka koje se organizuje već drugu godinu za redom sa ciljem da se istakne važnost intergeneracijske podrške u digitalnom opismenjavanju, da se pokaže da unuke i unuci mogu odigrati važnu ulogu u ovom procesu podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta. Par mogu da čine baka ili deka sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina. Parovi baka/deka + unuk/unuka će se takmičiti među sobom u što bržem i što tačnijem popunjavanju onlajn testa u kom će imati zadatak da odgovore na niz različitih zanimljivih pitanja koristeći Internet za traženje informacija.

Ukupno 15 parova baka/deka i unuka iz cele Srbije plasiraće se u finale koje će biti održano u Beogradu u septembru 2012. Najbolje takmičare očekuju nagrade, a sve učesnike dobro druženje. Prva nagrada LAPTOP računar!

Projekat Srebrni surferi sprovodi IAN Međunarodna mreža pomoći uz podršku Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva.

Obuka i takmičenja

Za više od 100 naših sugrađana i sugrađanki iz 10 gradova Srbije digitalna prostranstva koja nudi Internet kao i druge mogućnosti dostupne računarski pismenima otvorili su se zahvaljujući projektu Srebrni surferi . Projekat je osmislila i sprovela Međunarodna mreža pomoći IAN uz podršku Uprave za Digitalnu agendu pri Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva.

U saradnji sa partnerima širom Srbije, među kojima su biblioteke, organizacije civilnog društva i škole, najpre je u 9 gradova organizovana osnovna obuka za rad na računarima koju je prošlo 115 starijih od 55 godina. U nekim od gradova obuka je bila sastavni deo Karavana koji Pokret trećeg doba organizuje kao uvod u tradicionalnu Olimpijadu trećeg doba . Hrabro i sa puno entuzijazma polaznici su savladali osnove korišćenja računara i Interneta, mnogi su bili posebno zainteresovani za komunikaciju putem Skajpa, prebacivanje fotografija sa foto aparata na računar.

Želeći da se bolje upoznaju sa onim što je toliko opčinilo njihove unuke, mnogi su bili znatiželjni da proniknu u svet društvenih mreža, posebno Fejsbuka, pa je i ovo bio nezaobilazan deo kursa. Srebrni surferi u Beogradu, Novom Sadu, Hrtkovcima, Ćupriji, Ljigu, Nišu, Kragujevcu, Rači i Prijepolju sa osmesima su završili obuku, zadovoljni što su stekli savremene veštine koje će im omogućiti da brže i lakše pronalaze informacije koje ih zanimaju, uče, budu u kontaktu sa prijateljima i rodbinom koja živi daleko, imaju ispunjeniji i kvalitetniji život u trećem dobu.

Kako bi se pokazalo da unuke i unuci mogu biti veliki oslonac svojim bakama i dekama u savladavanju korišćenju računara i naglasila važnost međugeneracijske podrške u digitalnom opismenjavanju starijih kao i u učenju uopšte, drugi deo projekta obuhvata IT takmičenje baka, deka i unuka. Kvalifikaciona takmičenja su održana u svim gradovima nakon obuke, a takmičarske parove činili su baka ili deka stariji od 55 godina i unuk ili unuka mlađi od 13. Najboljih 15 parova će doći da “ukrste” svoje IT mačeve na velikom finalu 15. septembra koje se organizuje drugu godinu zaredom u Beogradu.

Podsećanja radi, 2012. godina je proglašena za Evropsku godinu aktivnog starenja i solidarnosti među generacijama. Aktivno starenje znači starenje uz dobro zdravlje i veću nezavisnost u svakodnevnom životu i veću građansku uključenost. Aktivno starenje može da pruži mogućnost starijima da ostanu u punoj radnoj snazi i podele svoja iskustva, da nastave da igraju aktivnu ulogu u društvu, kao i da imaju duži i ispunjeniji život.

Kvalitet života starijih sugrađana treba da se tiče svih nas, bez obzira koliko sada imamo godina. Veoma je važno održati solidarnost među generacijama, posebno u društvima kao naše u kojima se ubrzano povećava broj starih ljudi. Prosečna starost građana Srbije je 41,2 godine. Prema projekcijama, do 2030. godine svaki četvrti stanovnik imaće više od 65 godina. Taj veliki deo populacije predstavlja ogroman kapital u smislu iskustva i znanja kao i slobodnog vremena za učešće u aktivnostima koje bi doprinele obogaćivanju i razvoju društvenog života koga se ni najbogatija zemlja ne može odreći. Izazov koji stoji pred nama jeste da se unaprede mogućnosti za očuvanje i podsticanje aktivnog odnosa prema životu među starijima kao i njihovo psihofizičko zdravlje.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading