Međunarodna mreža pomoći

Upravljanje projektima

Upravljanje projektima je nešto sa čim se svi suočavamo u nekom trenutku našeg života. Upravljanje projektima je  deo svakodnevnice, a da toga nismo svesni. Osnovni principi upravljanja projektima mogu se primeniti u organizovanju porodičnog nedeljnog ručka, sprovođenju školskog takmičenja u poznavanju Interneta, organizovanju nacionalnog umetničkog festivala i izgradnji mosta!

Human resources and self-development. Modern businessSvi projekti imaju zajedničke osobine: svaki projekat ima svrhu, budžet, vremenski okvir i raspored aktivnosti. Takođe projekti se međusobno i razlikuju. Razumevanje razlika u upravljanju projektima je ključna u uspešnom upravljanju projektima. Veliki, kompleksni projekti zahtevaju alatke za upravljanje projektima, sisteme i procese koji se razlikuju kod malih projekata.

Izazov u upravljanju projektima se sastoji od mnogo međusobno povezanih aktivnosti, gde preduzeta akcija u jednoj aktivnosti utiče na nekoliko drugih aspekata projekta. Upravljanje projektom je kompleksan proces jer projektni menadžeri moraju da razumeju nekoliko oblasti i da razvijaju  različite alatke i tehnike za uspešno upravljanje projektima. Ova kompleksnost jeste izazov učenja upravljanja projektima jer bez obzira koju aktivnost počinjete, morate da znate nešto o drugim povezanim aktivnostima.

Da bi pomogao pojedincima u upravljanju projektima, IAn Telecentar je kreirao sledeće module:

  • Razvoj projekta i pisanje predloga projekta – Predavači u IAN Telecentru imaju više od 15 godina u pisanju projekata kod nacionalnih i međunarodnih donatora. Ovaj modul pruža pojedincima praktične veštine u prepoznavanju problema, sticanje PADOR, stvaranje partnerstva, razvoj narativnog dela projekta, planiranje budžeta i različitih tema vezanih za sticanje nacionalnog i međunarodnog finansiranja.
  • Primena projekta – Ovaj modul je fokusiran na korake, alatke i potrebnu organizaciju za uspešnu primenu projekta. Teme uključuju, ali nisu ograničene: faze u projektu, uspostavljanje SMART ciljeva, procena rizika, prikupljanje relevantnih informacija i podataka, komunikacija, razvoj liderskih veština i procena izvršenja faza.
  • Evaluacija i izveštaj – U ovom modulu polaznici uče kako da pristupe uspehu i neuspehu projekta, pisanje izveštaja i kako da iskoriste postojeće rezultate za razvoj budućih projekata.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading