Međunarodna mreža pomoći

Maida:

10.02.2015

Život je čudo, kad ujutru ustanemo ne znamo sta nam donosi taj dan

Zovem se Maida N. i zaposlena sam u Gradskom saobraćajnom preduzeću (GSP) Beograd kao pravni referent sa zadatkom pribavljanja i evidentiranja dokumentacije o imovini preduzeća. Moj svakodnevni posao je unošenje podataka u računar.

zene

Život je čudo, kad ujutru ustanemo ne znamo sta nam donosi taj dan. Tako se i sa mnom sudbina poigrala. Imala sam svoju firmu koja se bavila organizacijom rođendana i žurki. Tada mi je računar jako malo bio potreban. Uglavnom sam imala par stvari koje sam naučila napamet da radim kao i jako usko znanje korišćenja interneta. U principu nisam imala potrebu za većim znanjem-bar sam tada tako mislila. Sve sto bi mi mimo toga trebalo molila bih nekoga da mi odradi, pronađe…  Sama nisam znala da pronađem put do informacija, a i samo nepoznavanje materije stvorilo je u meni strah – kočnicu da pokusam nešto da uradim jer sam se plašila da ću možda nešto sto mi treba obrisati ili uništiti neki program…

I kao što rekoh sudbina se poigrala samnom, razvela sam se tako da sam lokal u kom sam radila morala da podelim sa bivšim suprugom i automatski ugasim firmu. U kratkom periodu ostala sam bez posla. U početku sam bila optimista. Drugi su mi napravili CV, naučila sam kako da izađem na Infostud ali opet sve šablonski i ako bi trebalo nešto dodatno da se doda u prijavi nastao bi problem. Pored toga za svako bolje radno mesto bilo je potrebno znanje rada na računarima. Tu nisam mogla da konkurišem jer to nije nešto sto možeš da kažeš da znaš a posle uz rad da učiš.

Imala sam tu sreću da su me kao samohranu majku pozvali iz IAN organizacije na kurs računara i to sam ozbiljno shvatila. Redovno sam pohađala nastavu jer svaki čas naredni se nadovezuje na prethodno stečeno znanje. Na kraju časa praktične vežbe radi utvrđivanja onog sto smo učili dali su kod mene potpune rezultate. Naučila sam slobodno bez straha da radim na računaru u Word-u i Excel-u kao i bez problema da nađem sve sto želim na internetu. Osećam se kao da sam naučila da čitam i pišem.

Odmah sam u CV dodala znanje rada na računaru i posedovanje ECDL sertifikata koje je dokaz mog znanja i već kroz mesec dana tj. od 01. septembra počela sam da radim.

Možda sam imala sreće, ali da nisam imala znanje ne bih mogla da konkurišem na ovaj posao jer je glavni uslov bio dobro znanje rada na računaru.

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading