Međunarodna mreža pomoći

Super sajber timovi baka, deka i njihovih unuka 2011

18.06.2011

U subotu 18. juna u Beogradu je održano nesvakidašnje takmičenje za bake, deke i njihove unuke koje je organizovala lokalna nevladina organizacija IAN Međunarodna mreža pomoći iz Beograda. Parovi koje su činili baka ili deka stariji od 55 godina sa unukom mlađim/mlađom od 13 godina nadmetali su se u snalaženju na Internetu i u radu na računaru.

Parovi koji su se prethodno prošli kvalifikacije, imali su zadatak da što brže i što tačnije odgovore na različita zanimljiva pitanja u onlajn kvizu koristeći pri tome Internet za traženje informacija.

IT Takmicenje Bake deke i unuci (3) Takmičenje bilo je deo aktivnosti koje je IAN sprovodio u proteklih godinu dana u okviru projekta Klikni ka Evropi uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Majkrosofta sa ciljem promovisanja važnosti digitalne pismenosti i približavanja savremenih informaciono-komunikacionih tehnologijama svim građanima i građankama Srbije.

Opšte je poznato da je većina osoba starijih od 50 godina digitalno nepismena i isključena iz informacionog društva. Ovo takmičenje je bilo poziv da se i kroz digitalno opismenjavanje unapredi kvalitet života starijih, i poziv mladima da pomognu u ovome, ohrabre, motivišu i povedu svoje bake i deke kroz kapiju informacionog društva. Takmičari su pokazali da unuke i unuci mogu odigrati važnu ulogu u premošćavanju digitalnog jaza između generacija podučavajući svoje bake i deke u korišćenju računara i Interneta.

.

IT Takmicenje Bake deke i unuci (6)Najuspešniji takmičarski par, pobednice finala, Darinka Despotović i njena unuka Marije Simeunović, osvojile su laptop računar. “Presrećne smo što smo učestvovale na ovakvom jednom događaju. Meni mnogo znači što umem da koristim računar, mnoštvo korisnih i zanimljivih informacija nalazim na Internetu, i na taj način proširujem svoje znanje i vidike i čak i sada kada sam u penziji . Unuka je uvek tu da priskoči u pomoć kada zatreba.”

Specijalna nagrada dodeljena je najstarijem takmičaru, 76-godišnjem Milenku Pavloviću koji je, takmičeći se hrabro sa svojom unukom, poslao svima poruku da Internet i računari ne poznaju starosne granice.

Partneri Donatori
ian logoian logoian-logo Logo-ESPLAI prazno15x10 EU-logo  dijalog-logo microsoft

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading