Međunarodna mreža pomoći

Rezultati

IMG_4477U periodu od 2010. do 2014. godine više od 259 samohranih majki i žena žrtava nasilja pohađalo je različite kurseve i steklo nova korisna znanja U IAN Telecentru u okviru projekta „Obrazovanjem do bolje zapošljivosti i bolje budućnosti” koji podržava Međunarodni klub žena

Po završetku obuke rada na računaru 128 žena steklo je ECDL sertifikat, a njih 39 steklo je sertifikat naše škole. Kao potrebu za širenjem digitalne pismenosti IAN Telecentar je u okviru programa omogućio polaznicama kurseve veb dizajna i kurs osnovne  medijske pismenosti. Naše polaznice su imale priliku na dizajniraju dvojezičnu stranicu posvećenoj IWC Božićnom bazaru. Obuku je pohađalo 45 samohranih majki i žena žrtava nasilja.

IMG_0758Nastojeći da polaznicama projekta obezbedi što sveobuhvatniju obuku, u sklopu TMA projekta 10 samohranih majki pohađalo je pilot obuku iz osnovne medijske pismenosti. Kurs je bio prilika da žene steknu nove multimedijalne veštine. Neke od njih prvi put su se srele sa softverom za uređenje fotografija, audio i video zapisa. Tokom ove obuke polaznice su snimile film o kursu i o svojim iskustvima u vezi sa stečenim veštinama.

Naše polaznice su pokazale veliko interesovanje za kurs engleskog jezika, jer su prepoznale poznavanje engleskog jezika kao uslov za pronalaženje posla. Njih 69 uspešno je završilo kurs engleskog jezika. 

Radi bolje konkuretnosti na tržištu rada naše polaznice imale su priliku da pohađaju obuku za aktivno traženje posla i obuku za administrativnu asistetkinju. Ono što je posebno važno jeste da su stečene veštine u okviru ovih obuka ojačale psihološki status ciljnih grupa, motivaciju, upornost i samopouzdanje. 110 žena završilo je obuku za aktivno traženje posla, a njih 109 obuku za administrativnog asistenta.

skola racunara 2Izlazeći u susret interesovanjima polaznica i u nastojanju da im ponudimo različita znanja potrebna na tržištu rada 2011. organizovan je i kurs baštovanstva koji je pohađalo 11 žena.

Izuzetno smo ponosni na dostignuća koja je ostvario program za osnaživanje žena koji sprovodi IAN Telecentar, pogotovo kada imamo u vidu da 30 – 50% korisnica ovog programa koje program počnu kao nezaposlene, nađu posao tokom, ili u okviru šest meseci nakon završetka obuke.

U sklopu projekta „Obrazovanjem do bolje zapošljivosti i bolje budućnosti” IAN Telecentar je u periodu od 2011. do 2014. sprovodio kurseve računara za zatvorenice u ženskom zatvoru u Požarevcu. Ovom obukom želeli smo da se osuđenice po otpustu iz zatvora uspešno u normalan društveni život. Tokom projekta 80 zatvorenica prošlo je obuku iz rada na računarima.

 

IAN Telecentar
Đure Daničića 5
11 000 Beograd

tel. 011/3229 732
e-mail: edu@ian.org.rs

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
css.php
loading